Home Juridisch Welke wettelijke regels zijn er voor een bedrijf, en voldoe jij daaraan?

Welke wettelijke regels zijn er voor een bedrijf, en voldoe jij daaraan?

Auteur

Datum

Categorie

Wil je een bedrijf beginnen, dan moet je rekening houden met verschillende juridische zaken. Het kan zijn dat je niet helemaal op de hoogte bent van de wet- en regelgeving. In dit artikel lees je hoe je ervoor kan zorgen dat je alles netjes volgens de regels doet zonder dat je achteraf gedoe krijgt.

Kies de juiste naam

Een naam kan al snel voor de nodige problemen zorgen en helaas is de Kamer van Koophandel hier niet altijd even duidelijk in. Je doet er dus goed aan altijd eerst de bedrijfsnaam te controleren, zodat je zeker weet dat deze naam niet al door iemand anders is geregistreerd. De naam kan bij de Kamer van Koophandel geregistreerd zijn als bedrijfsnaam, of bij de BBIE als merknaam.

Vraag informatie op bij brancheverenigingen

Ook doe je er goed aan informatie op te vragen bij een branchevereniging. Vaak heeft zo’n vereniging veel informatie op hun website staan over de vele verplichtingen, de administratie, vergunningen en al dat soort dingen.

Neem bijvoorbeeld de regels in de horeca

Laten we als voorbeeld de horeca nemen. Als je een horecabedrijf wilt beginnen moet je er rekening mee houden dat het pand dat jij op het oog hebt de juiste bestemming moet hebben. Je kan niet overal zomaar een horecabedrijf beginnen. Daarnaast zit er ook nog verschil tussen lichte, middelzwaar en zware horeca. Hier speelt onder andere mee of je wel of geen alcohol wil schenken en wat de openingstijden zijn.

Wil je alcohol schenken, dan heb je hier weer een aparte vergunning voor nodig. Daarnaast moeten er binnen je bedrijf genoeg mensen zijn die een diploma sociale hygiëne hebben en zijn er verschillende brandveiligheidsvereisten waaraan het pand moet voldoen.

Heb je daarnaast ook nog een keuken, dan moet deze ook weer aan verschillende vereisten voldoen. Zo moet je zorg kunnen dragen voor een hygiënische bereiding en opslag voor het voedsel. Ook moet je de licentie bij Buma en Sena niet vergeten, anders mag er in jouw zaak geen muziek aangezet worden.

Het aanvragen van vergunningen

Ga je in de horeca, financiële dienstverlening of detailhandel aan de slag, of wil je een taxibedrijf beginnen of op de markt gaan staan? Dan heb je verschillende vergunningen nodig om je bedrijf te beginnen. Bij het Ondernemersplein kun je precies controleren welke vergunningen je waarvoor nodig hebt.

Een geldig diploma

Bij sommige beroepen is het zo dat je deze niet uit mag voeren zonder dat je een geldig diploma hebt. Denk hierbij aan het geven van rijlessen, in de zorg gaan werken of in de kinderopvang. Wil je als advocaat aan de slag, dan mag dit pas wanneer je bij de Orde van Advocaten bent ingeschreven. Dit zijn belangrijke regels waar iedereen zich aan moet houden. Zouden deze regels er niet zijn, dan hadden we nu allemaal onbekwame mensen binnen bedrijven gehad, en dat is niet de bedoeling.

Contracten, regels en voorwaarden

Het is niet verplicht maar je doet er wel goed aan contracten en algemene voorwaarden op te stellen. Dit laat je het beste door een professional doen, om misverstanden te voorkomen. Wanneer je ook personeel in dienst gaat nemen, zorg dan voor een goede arbeidsovereenkomst die duidelijk is.

Lees ook: Dit is waarom een laptop de productiviteit verhoogt

Categorieën

Recente artikelen

Welke wettelijke regels zijn er voor een bedrijf, en voldoe jij daaraan?

Wil je een bedrijf beginnen, dan moet je rekening houden met verschillende juridische zaken. Het kan zijn dat je niet helemaal op de hoogte...

Dit is waarom een laptop de productiviteit verhoogt

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een werknemer met een laptop productiever is. Hierbij wint hij het van de smartphone, tablet en de desktopcomputer....

Onmisbare items voor de zakelijke vrouw!

Iedere vrouw heeft items die onmisbaar voor haar zijn. maar als jij je als zakelijke vrouw altijd netjes moet kleden, kunnen die items nog...

De checklist voor een goed beveiligde website

Iedereen die een eigen website heeft, of dat nou voor je bedrijf is of voor jezelf, weet dat een website goed beveiligd moet worden....

Welke voordelen heeft thuiswerken?

Het grootste gedeelte van Nederland werkt nu al een tijdje vanuit huis. Voor de één is dit ideaal, want je hebt geen reistijd meer...

Hoe maak je een goede nieuwsbrief?

Ben jij van plan nieuwsbrieven te gaan versturen, maar weet je niet goed hoe te beginnen? Dan is dit artikel perfect voor jou! Een...