Home Auto Hoe werkt het leasen van een auto?

Hoe werkt het leasen van een auto?

Auteur

Datum

Categorie

Twijfel je of je een auto moet gaan leasen omdat je niet zo goed weet hoe dit werkt? In dit artikel leggen we het aan je uit! Er bestaan namelijk verschillende vormen van leasen. welke vorm je ook kiest, als je een auto leaset is deze niet van jou maar blijft hij eigendom van de leasemaatschappij. Door middel van een contract mag je gebruik maken van de auto tegen een vast bedrag per maand.

Verschillende vormen van leasen

Er zijn drie verschillende vormen van het leasen van een auto. Onderstaand vind je alle drie de vormen, samen met een duidelijke uitleg.

 • Operational Lease – wanneer je gebruik maakt van deze vorm van leasen betaal je ook voor het onderhoud, de verzekering, belasting en eventuele reparaties. Al deze punten zijn opgenomen in het maandbedrag dat je voor de auto betaalt. Naast dit maandelijkse bedrag hoef je dus alleen voor de brandstof te betalen.
 • Flexibele lease – bij deze vorm van leasen heb je aanzienlijk meer vrijheid. Je hebt namelijk de mogelijkheid om al na 12 maanden de auto weer in te leveren. Ook bij deze vorm hoef je enkel de brandstof extra te betalen, de rest vind je allemaal overzichtelijk in een factuur.
 • Stock lease – hierbij lease je een jong gebruikte auto, waarmee je direct weg kunt rijden. De financiering van de afschrijving vervangt voor een gedeelte, waardoor je een gunstig maandtarief krijgt. Daarnaast heb je weinig financiële risico’s.

 

Wat zijn je wensen voor een lease auto?

Het is goed om na te denken over wat je wensen zijn. Deze kun je dan eventueel voorleggen bij de leasemaatschappij om te kijken of zij je daarbij kunnen helpen. Je kunt hierbij denken aan:

 • De prijs per maand
 • Looptijd
 • Merk
 • Brandstof
 • Energielabel
 • Transmissie
 • Carrosserie
 • Extra opties

Aantal kilometers

Een ander goed punt om over na te denken is het aantal kilometers dat je per jaar denkt te gaan rijden met de leaseauto. Ga je er ook privé mee rijden, dan moet je deze ook meenemen in je berekening. Het aantal kilometers heeft namelijk invloed op het af te lossen maandbedrag. Kies dus voor de juiste hoeveelheid, zodat je niet over het aantal kilometers heen gaat. Gebeurd dit wel, dan betaal je per kilometer extra. Maar rij je te weinig dan je hebt opgegeven, dan wordt er per kilometer een bedrag in mindering gebracht.

Hoe zit het met de bijtelling?

Wanneer je een auto zakelijk gaat leasen maar hier ook privé mee gaat rijden, krijg je te maken met bijtelling. De Belastingdienst zit een leaseauto als loon in natura, en daarom moet hier belasting over betaald worden. De bijtelling is afhankelijk van de leeftijd van de auto, de waarde en het type. Daarnaast speelt ook je inkomen mee.

Lees ook: De checklist voor een goed beveiligde website

Categorieën

Recente artikelen

Hoe werkt het leasen van een auto?

Twijfel je of je een auto moet gaan leasen omdat je niet zo goed weet hoe dit werkt? In dit artikel leggen we het...

Welke feestdag is een verplichte vrije dag?

Niet elke officiële feestdag is ook direct een verplichte vrije dag. Dit is namelijk afhankelijk van wat er in de cao is afgesproken of...

Welke wettelijke regels zijn er voor een bedrijf, en voldoe jij daaraan?

Wil je een bedrijf beginnen, dan moet je rekening houden met verschillende juridische zaken. Het kan zijn dat je niet helemaal op de hoogte...

Dit is waarom een laptop de productiviteit verhoogt

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een werknemer met een laptop productiever is. Hierbij wint hij het van de smartphone, tablet en de desktopcomputer....

Onmisbare items voor de zakelijke vrouw!

Iedere vrouw heeft items die onmisbaar voor haar zijn. maar als jij je als zakelijke vrouw altijd netjes moet kleden, kunnen die items nog...

De checklist voor een goed beveiligde website

Iedereen die een eigen website heeft, of dat nou voor je bedrijf is of voor jezelf, weet dat een website goed beveiligd moet worden....