Home Personeel Introverte ondernemers, wat zijn de kenmerken?

Introverte ondernemers, wat zijn de kenmerken?

Auteur

Datum

Categorie

Ondernemers worden vaak als ‘hetzelfde’ gezien terwijl dit lang niet altijd het geval is. Zo worden ze onder andere beschouwd als mensen die erg goed zijn in netwerken, sporen werknemers aan en spreken graag voor een grootpubliek. Daarnaast treden ze ook graag naar buiten én houden ze van aandacht. Maar, is dit eigenlijk wel zo? Nee, niet iedere ondernemer is zoals hierboven beschreven staat. De introverte ondernemer is een andere soort ondernemer die liever niet op de voorgrond staat en zich graag terugtrekt.

Wat is een introverte ondernemer?

Om te weten of jij of iemand in je omgeving een introverte ondernemer is, moet er eerst worden vastgesteld wanneer iemand eigenlijk introvert is. Een introvert wordt al snel als buitenbeentje gezien omdat ze niet met de rest meelopen. Maar dat is niet per definitie een negatief punt. Een introvert is in dit geval iemand die zich kan opladen op het moment dat ze alleen zijn. Ook kunnen zij zich voor een langere periode focussen en zijn niet graag aanwezig in groepsverband. Daarnaast zijn ze wel in staat intieme vriendschappen te sluiten als ze zich in een kleine groep mensen bevinden.

Wat zijn de kenmerken van een introvert?

  1. Ze zijn goed in observeren en luisteren – waar een extravert persoon juist snel hun geduld verliezen en liever zelf praten dan dat ze luisteren, realiseert een introvert zich dat hij ook soms gewoon even stil moet zijn en moet luisteren.
  2. Introverte ondernemers en hun observatievermogen – er is gebleken dat het observatievermogen van introverte mensen verder ontwikkeld is dan die van extraverte mensen.
  3. Ze zijn experts – een extraverte ondernemer weet vaak van alles een beetje, maar introverte ondernemers hebben een meer gerichte focus. Zo kunnen zij zich uren bezighouden met iets dan hen echt interesseert, zijn vaak beter belezen en hebben daarnaast meer oog voor detail.
  4. Introverte ondernemers kennen hun gebreken – doordat ze weten waar hun interessegebied ligt, weten ze ook waar ze maar weinig kennis over hebben.
  5. Ze gaan beter om met conflicten – een introvert kan al snel overweldigd zijn door een overdaad aan prikkels. Ze zullen dan ook niet snel iemand in groepsverband aanspreken. Dit doen ze liever één-op-één omdat dit minder prikkels kost.
  6. Denk outside the box – een introvert is beter in staat om outside the box te denken. Misschien juist wel omdat ze vaak als ‘raar’ of ‘anders’ worden gezien.
  7. Ze kunnen beter moeilijke beslissingen nemen – doordat introverte ondernemers graag alles eerst reflecteren en observeren, denken ze na over elke mogelijke situatie. Dat zorgt ervoor dat ze een veel levendigere innerlijke wereld hebben en daardoor beter in staat zijn een goede afweging te maken.

Lees ook: Een burn-out herkennen

Categorieën

Recente artikelen

Ondernemingsrecht, wat is dit?

Heb jij als ondernemer een bedrijf met een winstoogmerk, dan krijg je vaak met heel veel verschillende juridische zaken te maken. Dit begint al...

Introverte ondernemers, wat zijn de kenmerken?

Ondernemers worden vaak als ‘hetzelfde’ gezien terwijl dit lang niet altijd het geval is. Zo worden ze onder andere beschouwd als mensen die erg...

Een burn-out herkennen

Je zit niet lekker in je vel en je bent constant moe. Je hebt het gevoel dat je volledig opgebrand bent, geen energie meer...

4-wekelijks of maandelijks uitbetalen?

Vrijwel de meeste werknemers in Nederland krijgen uitbetaald per maand, maar er zijn ook bedrijven waarbij er standaard per 4 weken wordt uitbetaald. Dit...

Wat doe jij met je geld?

Natuurlijk, als je loon binnenkomt zal je eerst je vaste lasten moeten betalen, en rekening moeten houden met de boodschappen maar wat doe je...

Wat moet je doen bij het uitblijven van een betaling?

Wanneer een klant zijn factuur niet wil betalen is dit natuurlijk heel erg vervelend. Jij hebt immers producten of diensten geleverd en die zouden...